Актуално

На фокус

Осем от 10 инфаркта и девет от 10 инсулта могат да бъдат предотвратени, ако има контрол над рисковите фактори, според проф. Асен Грудев

Осем от 10 инфаркта и девет от 10 инсулта могат да бъдат предотвратени, ако има контрол над рисковите фактори, според проф. Асен Грудев

29.09.2022

Втори фронт

238


Осем от 10 инфаркта и девет от 10 инсулта могат да бъдат предотвратени, ако има добър контрол над рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания - артериалната хипертония, високият холестерол и кръвната захар, каза в интервю за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) проф. Асен Грудев. Днес се отбелязва Световният ден на сърцето, като целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания.

Тютюнопушенето е много сериозен рисков фактор, посочи проф. Грудев. Това, което винаги отправяме като послание е, че профилактиката на тези рискови фактори, което включва физическа активност, подходяща диета и избягване на тютюнопушене и други зависимости, могат да спестят много главоболия в семейството и в обществото, отбеляза той.

Около една пета от пълнолетното население на България е търсило лекарска помощ заради проблеми със сърцето, каза той.

Официалната статистика за смъртните случаи е, че преждевременната смъртност в България - преди 65-годишна възраст, е близо четири пъти по-висока от средната за Европа и от шест до осем пъти по-висока от страните, където има много добър контрол на рисковите фактори – Скандинавските държави и Испания, коментира Грудев. По думите му преждевременната смъртност не е само медицински проблем. Загубата на хора преди 65 години е много сериозен проблем за обществото, защото губим хора в най-продуктивната им възраст, хора, които създават брутен вътрешен продукт, коментира още експертът. Икономическата и социалната цена на сърдечно-съдовите заболявания може да бъде и е много голяма, добави той.

Кампанията „Използвай сърцето си“

Световният ден на сърцето - 29 септември - ще бъде отбелязан в България с информационната кампания „Използвай сърцето си“, организирана от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), в партньорство с Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциацията на студентите по медицина в България.

Световният ден на сърцето е една традиция, която дължим на Световната кардиологична асоциация. Посланието е, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в развития свят, посочи проф. Грудев. Акцентът в кампанията тази година е насърчаването на физическата активност, особено сред младите хора.

По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България, съобщиха от Дружеството на кардиолозите в България.  

Кампанията ще бъде отбелязана с различни инициативи в няколко града. В 9:30 часа на входа на Морската градина във Варна ще има детски игри, „Клиника за плюшени мечета“, открити спортни активности и информационна кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

В 10:00 часа в Арт салона на Радио Варна ще се проведе пресконференция на Дружеството на кардиолозите в България, на която ще бъдат представени резултатите от националното проучване за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания и диабета в България.

От 18:30 часа в София, Пловдив и Бургас ще се проведат открити събития с организирани спортни активности, информационна кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и визуализация на „Живото сърце“, съвместно с доброволците от Асоциация на студентите по медицина в България, Общините и партньори. В 20:00 часа в червено ще бъдат осветени Националният дворец на културата (НДК) и „Фонтанът на Пеликаните“ пред Община Пловдив.

В к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружеството на кардиолозите в България, в който се очаква присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина.

   Източник: БТА

Свързани статии