Актуално

На фокус

Осъдиха Саркози на година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

Осъдиха Саркози на година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

30.09.2021

Втори фронт

199


Бившият президент на Франция Никола Саркози е осъден на една година затвор за нелегално финансиране на кандидат-президентската си кампания през 2012 г. 

Максималната присъда от една година падна върху бившия френски президент Никола Саркози - наказателният съд на Париж го призна за виновен по т. нар. дело „Бигмалион“ за фалшиви фактури, с които е прикрил незаконно надвишените разходи за кандидат-президентската си кампания.

Според председателя на съда, цитиран от Франс инфо, Саркози е продължил разходите за митинги, въпреки че е бил предупреден и това не е била първата му кампания.

Присъди са получили 14-те подсъдими по делото.

Присъдата може да мине под домашен арест с електронна гривна, но при всички случаи бившият президент ще обжалва решението, както съобщи за медиите неговият адвокат Тиери Херцог.

През март Саркози (66 г.) вече получи присъда по друго обвинение: за трафик на влияние върху съдебно лице, която също обжалва. 

Двете присъди могат да принудят Саркози да играе по-дискретна роля на президентските избори във Франция догодина. Той не е планирал да бъде кандидат, но като популярна фигура вдясно се очаква да подкрепи кандидата на своята партия.

  Източник: БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания