Актуално

На фокус

Още в края на 2020 г. у нас е влязъл британския вариант на COVID-19

Още в края на 2020 г. у нас е влязъл британския вариант на COVID-19

12.02.2021

frognews

1312


Още в края на миналата година е имало случаи на заразени с британския вариант на коронавируса, показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Случаите са били в Кюстендил. Резулататите са при сенквенирани 96 проби, като при 68 от тях е бил установен щамът COVID-19.
На 22 януари в ефира на предаването "Панорама" по Българската национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев за пръв път потвърди, че у нас е регистриран случай на британския щам, предизвикал сериозна вълна на Острова и довел до сериозни ограничения. Припомняме, че заради ръста на случаите на Острова и доказаната по-силна заразност на вируса, редица държави взеха решение да затворят границите си за Великобртания.

Според данните на здравните власти, обявени вчера, 12 области у нас към днешна дата попадат в червената зона на разпространение на инфекцията. Други 12 пък попадат в оранжевата.

Сериозно е положението в област Кюстендил, където и болниците са под сериозен натиск. Бяха наложени допълнителни ограничения срещу разпространението на вируса. Маските на открито станаха задължителни. Днес Регионалната здравна инспекция в Кюстендил започна и проверки спазват ли се новите рестрикции.

Свързани статии