Актуално

На фокус

ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи нива през 2020 г.

ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи нива през 2020 г.

25.10.2021

Втори Фронт

177


Световната метеорологична организация (WMO) на ООН предупреди в понеделник, че нивото на парниковите газове в атмосферата е достигнало нов рекорд през 2020 година.

Докато коронавирусната пандемия доведе до временен спад на новите вредни емисии, причиненото от Covid-19 икономическото забавяне "не оказа никакво забележимо въздействие“ върху концентрацията на парниковите газове, съобщи агенцията на ООН.

В доклада се отбелязва, че въглеродният диоксид остава в атмосферата за дълго време, което означава, че "вече наблюдаваното температурно ниво ще се запази в продължение на няколко десетилетия, дори ако емисиите бързо бъдат намалени до нетно нулево ниво".

Генералният секретар на WMO проф. Петери Таалас каза, че докладът трябва да представлява предупреждение преди климатичната конференция COP26 в края на месеца в Глазгоу, Шотландия

"При сегашния темп на нарастване на концентрациите на парникови газове, до края на този век ще видим повишаване на температурата, което далеч надхвърля целите на Парижкото споразумение от 1,5 до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Ние сме много далеч от тези цели", заяви той.

Източникй: БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания