Актуално

На фокус

ООН: Не вирусът, ваксините да се разпространяват като горски пожар!

ООН: Не вирусът, ваксините да се разпространяват като горски пожар!

21.01.2022

Втори Фронт

428


Действащите темпове на глобална ваксинация срещу COVID-19 ще позволят в Африка да се постигне стаден имунитет едва през 2024 г., а това заплашва да се появят нови инфекции от коронавируса, които може да се окажат по-опасни от варианта Омикрон. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в речта си пред Общото събрание по приоритетите в работата през 2022 г.

"Омикрон стана поредното предупреждение. Следващият вариант може да бъде по-лош. Прекратяването на разпространението на инфекцията трябва навсякъде да се превърне в основна точка от дневния ред. В същото време вирусът не бива да се използва като прикритие за подкопаването на човешките права, орязването на гражданските свободи и на свободата на словото", заяви 72-годишният португалец.

Той подчерта, че е важно да продължи кампанията за глобална ваксинация, чиято скорост "изостава от поставените цели".

"Науката показа ясно, че ваксините работят и спасяват човешки живот. През октомври СЗО постави задачата до края на 2021 г. да се ваксинират 40% от населението на планетата и 70% - до средата на тази година. Засега не се приближаваме до тази цел. Темповете на ваксинация в държавите с високи доходи са седем пъти по-високи, отколкото в държавите от Африка. С тази скорост ваксинация от 70% на населението в Африка ще може да се постигне едва през 2024 г.", посочи Гутериш.

Генералният секретар на ООН посочи, че светът вече произвежда всеки месец 1,5 млрд. дози ваксина срещу коронавирус. И коментира:

"Но тяхното разпространение е скандално неравномерно и е необходимо да се гарантира, че ваксинацията е универсална. Не вирусът трябва да се разпространява като горски пожар, а ваксините. Трябва да направим повече, за да подготвим нашия свят за следващото огнище, както препоръчват независими експерти по пандемия."

Източник: СЕГА

Свързани статии