Актуално

На фокус

ОКОНЧАТЕЛНО: 10 години затвор за опит за убийство на Алексей Петров

ОКОНЧАТЕЛНО: 10 години затвор за опит за убийство на Алексей Петров

06.07.2021

Втори фронт

682


10 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим спрямо украинския гражданин Роман Ловгиненко. Това е присъдата на Върховния касационен съд, който потвърди решението на по-долната инстанция – Софийския апелативен съд, съобщиха от прокуратурата.

В мотивите на съда е записано: Ловгиненко се е опитал умишлено да убие бившия агент на ДАНС, застрашавайки живота и на други хора.

През периода от пролетта на 2014г. до 29.10.2015г. в София, Ловгиненко в съучастие като подбудител и помагач с трима души – извършители и помагач, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на извършителите и помагача, за да умъртвят Петров, се казва още в мотивите. Ловгиненко е набавил парични средства и оръжията, необходими за извършване на престъплението – два броя гранатомети. И още – давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на Петров и е набавил леките автомобили за престъплението.

На 29.10.2015г. около 08:35ч. в столичния кв. „Кръстова вада“ беше направен опит за умишлено убийство на Алексей Петров и неговия шофьор Стефан Борисов. Автомобилът им беше обстрелван от гранатомети. Автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него, се казва още в съобщението.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 Източник: eurocom

Свързани статии