Актуално

На фокус

Огромна част от хората с положителни тестове са по улиците

Огромна част от хората с положителни тестове са по улиците

16.12.2020

segabg.com

4585


Това обяви д-р Виктория Чобанова и обясни защо хората не искат да се подлагат на PCR

"Намаляват желаещите да си правят PCR тестове за COVID-19. Хората вече не искат да правят тези изследвания, откакто антигенните тестове са достъпни", каза пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

„Голяма част са си купили (антигенни) тестове и си ги правят вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни антигенни тестове се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. (...) PCR-ите намаляват като процент, защото всеки положителен PCR тест означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина“, каза д-р Чобанова.

Според нея, когато и антигенният тест стане основание за карантина, много малък процент от хората, които си правят такива тестове у дома ще известят здравните власти за положителен резултат. "Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия", допълни д-р Чобанова.

Д-р Чобанова предупреди също така за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.

"Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват - поясни тя. - И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна. Как ще се издава електронна рецепта при домашно посещение и когато ви изписват от болница, как ще се коригират грешки? С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка."

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни д-р Чобанова.

Самата тя не е решила да дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси - например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

„Това е най-малкото несериозно. В крайна сметка хората на нас ни вярват. Отнема ми повече време и повече енергия да проследя какво искат да правя управляващите, отколкото да го свърша. Нито хората, нито ние - лекарите, виждаме някаква посока“, каза още д-р Чобанова.

Източник: segabg.com

Свързани статии