Актуално

На фокус

Огромен провал на ЕС с ковид - ваксините помага на Русия и Китай на Балканите

Огромен провал на ЕС с ковид - ваксините помага на Русия и Китай на Балканите

05.02.2021

vesti.bg

324


Докато напрежението се натрупва в Европейския съюз заради забавянето на имунизацията срещу коронавируса, Сърбия ускорява ваксинирането и вече е първа в Европа по брой поставени ваксини на глава от населението.

Но балканската държава, кандидат за членство в ЕС, не използва препарати, произведени от западни компании. Вместо това Сърбия се обърна към китайската „Синофрам”, ставайки първата европейска страна, която прилага ваксини, произведени в Китай. Другите държави от Западните Балкани изглежда са готови да последват този пример, предупреждава „Файненшъл Таймс”.

„Светът като „Титаник” бе ударен от айсберг, а богатите спасяват само себе си и близките, които обичат. Потъваме заедно с „Титаник”. Планът може и да не е бил такъв, но това няма значение”, коментира сръбският президент Александър Вучич миналата седмица, оправдавайки решението си да закупи китайски и руски ваксини, като същевременно продължава да преговаря с Брюксел за доставки на одобрените в ЕС препарати.

Ковид-ваксини от САЩ, Китай и Русия, коя е най-безопасна според Сърбия

Въпреки че ЕС предостави 70 милиона евро на шестте страни-кандидатки за членство от Западните Балкани за закупуване на ваксини, проблемите с поръчките доведоха до това, че четири от тях все още не са получили никакви дози, месеци след началото на процеса по ваксиниране. Разочаровани, властите в тези държави търсят помощ от Русия и Китай.

Мнозина предупреждават, че ставащото може сериозно да подкопае доверието към ЕС в региона на Балканите.

„Някой може да се възползва от ситуацията и да каже, че по време на трудности Китай и Русия помагат, докато западните правителства се провалят”, посочва представител на властите в Северна Македония.

В Сърбия доставиха милион китайски ваксини за ковид - 19

За разлика от повечето регионални лидери, президентът на Сърбия поддържа тесни отношения с Пекин и Москва успоредно с процеса на присъединяване към ЕС, което предизвиква недоволство както в Брюксел, така и във Вашингтон.

С население от 7 млн. души, Сърбия вече получи над 1 млн. дози, а Вучич обяви преди броени дни, че още толкова ще бъдат доставени в страната до началото на март. Подходът на Белград придобива все по-голяма привлекателна сила сред другите балкански държави, които са се доверили на плана на Брюксел за разпределение на ваксините.

Косово и Босна и Херцеговина, както и съюзниците от НАТО Северна Македония и Черна гора, все още не са получили нито една доза за ваксинация по програмата на ЕС. И миналата седмица официални представители на Скопие и Подгорица обявиха, че ще купуват ваксини от Русия и Китай.

ЕС въвежда мерки за износа на ваксини

„Искахме да използваме западни ваксини, за да покажем къде принадлежим като държава, и първоначално изключихме възможността за преговори с руснаците и китайците”, посочва представителят на властите в Северна Македония и допълва, че за правителството в Скопие става все по-трудно да оправдае закъснението на ваксинационната кампания срещу ковид-19. Още повече, че Сърбия и дори членът на ЕС, Унгария, купуват китайски и руски ваксини.

Министърът на здравеопазването на Черна гора Йелена Боровинич Бойович заяви, че в допълнение към наскоро подписания договор за 150 000 китайски ваксини, страната се надява и на 50 000 дози „Спутник V” от Русия.

Босненското правителство заяви в средата на януари, че ще започне преговори с Москва, Пекин и „Пфайзер”, вместо да чака доставките по КОВАКС.

Брюксел наскоро формално освободи Балканите от наложената забрана за износ на ваксини за страни извън ЕС. Но без доставки, това няма значение.

Според Ади Черимагич, анализатор в мозъчния тръст „Европейска инициатива за стабилност” Западните Балкани „не очакваха да получат ваксини едновременно с държавите-членки на ЕС, но се надяваха на някакъв ясен график и сега се чувстват сякаш са изоставени”.

В Албания обаче историческото недоверие към Китай и Русия е по-голямо от разочарованието от Европа. Съвременна Албания се появи преди три десетилетия от руините на една от най-репресивните диктатури в Европа, която в продължение на много години беше подкрепяна от Пекин. Премиерът Еди Рама е категоричен, че няма да поръчва ваксини от Русия и Китай. Все пак и той не крие разочарованието си от забавянето на доставките от ЕС. Албания планира да започне да ваксинира здравни работници през следващата седмица с партида от едва 970 ваксини на „Пфайзер”, дарени от анонимна европейска държава.

„По отношение на ваксините, бях изключително изненадан”, пояснява Рама. „Не че ЕС са в най-добрата си форма, но ни обръщат гръб. Това е хаос... Вредата, която си причиняват, е невероятна”.

Свързани статии