Актуално

На фокус

Огнище на COVID-19 избухна на кораб с филипинци в Бургас

Огнище на COVID-19 избухна на кораб с филипинци в Бургас

20.07.2021

Втори фронт

652


Епидемичен взрив от COVID-19 е избухнал на товарен кораб с филипински екипаж, акостирал на пристанище Бургас. Първият заболял е починал, 11 лица от 20-те души екипаж са с положителни проби, един от тях е в болница, съобщи здравното министерство.

Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и още същия ден морякът е хоспитализиран в УМБАЛ Бургас. На следващия ден са установени и останалите заразени. Издадени са предписания за изолация на екипажа на кораба за срок от 14 дни, но вчера един от тях се е влошил и е настанен в болница със затруднено дишане. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.

Последното пристанище на кораба преди Бургас е ОАЕ, откъдето е отпътувал на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега. Корабът по план трябва да отпътува от Бургас на 23 юли.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от COVID-19, уверяват от МЗ.

   Източник: СЕГА

Свързани статии