Актуално

На фокус

Одобриха на първо четене възможността за електронни дела

Одобриха на първо четене възможността за електронни дела

11.12.2020

Втори Фронт

128


Депутатите одобриха на първо чете възможността за електронни съдебни дела.

Без дебати депутатите приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Законопроектът осигурява въвеждане на единна информационна система на съдилищата и функционирането на Единния портал за електронно правосъдие.

От БСП заявиха, че ще гласуват "въздържали се" заради опасения, свързани с бързината на съдебното производство, и ще внесат предложения преди второто четене.

Смиляна Митова от левицата заяви: "Ние подкрепяме философията и духа на закона на промените в ГПК и НПК. На комисия сме гласували "въздържали се" и така ще гласуваме и днес поради това, че някои от нормите, особено тези, които засягат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, вместо да решат проблемите с бързината на правосъдието мисля, че ще създадат нови промени".

С промените се предоставя възможност участниците в съдебното производство да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително така да бъдат уведомявани за определени процесуални действия.

За да се случи реформата, всички адвокати трябва да се регистрират в Единния портал за електронно правосъдие до 6 месеца след влизането в сила на закона.

С промените в ГПК се правят и изменения в Закона за здравето, с които се прецизират процедурите по задължително настаняване и лечение, като се предоставя възможност на лицето, чието настаняване се иска и чрез видеоконферентна връзка, ако е обявено извънредно положение, епидемия или друго форсмажорно обстоятелство. Това ще важи и при гледане на мярка за неотклонение.

 

Свързани статии