Актуално

На фокус

Очевидци описват "сайгонски гледки" на летището в Кабул

Очевидци описват

16.08.2021

Втори фронт

1003


Заради появата на тълпа от хора на пистата за излитане на летището в Кабул американските военни откриха днес предупредителна стрелба във въздуха, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Страхувам се. Те стрелят във въздуха... Видях как премазаха и убиха едно момиче“, твърди очевидец.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ съобщи, че на летището в Кабул цари хаос заради интензивните полети на хеликоптери, извозващи от града служители на дипломатическите представителства в Афганистан. Телевизията съобщава за струпване на „граждани, които се опитват да избягат от талибаните“, като хората се тълпят около входа на единственото летище в столицата.

Очевидци пускат кратки видеозаписи в Туитър, от които личи според определението на Саад Мохсени, че ситуацията наподобява "нов сайгонски момент" - препратка към паническото бягство от покрива на американското посолство в тогавашната южновиетнамска столица на 30 април 1975 г.

БГНЕС припомня, че Държавният департамент на САЩ пое ангажимент американските военни да гарантират сигурността на летището в Кабул. Посолството на Вашингтон в Афганистан е напълно евакуирано.

"Целият персонал на посолството се намира в помещенията на международното летище „Хамид Карзай”, чийто периметър е обезопасен от американската армия", заяви говорителят Нед Прайс, часове след като талибаните поеха контрола над Кабул. 

Германия започна евакуацията на своите граждани от столицата на Афганистан на фона на нахлулите в Кабул бойци от ислямисткото радикално движение „Талибан“. Първият самолет с 40 служители на германското посолство излетя от Кабул и се приземи в Катар тази нощ, съобщи информационната агенция ДПА. Преди това персоналът на дипломатическото представителство бе извозен във военния сектор на летището.

Първият евакуационен рейс е изпълнен от американски самолет. Отчаяни афганистанци опитват да се хванат за рулиращите самолети с риск да бъдат премазани, да бъдат засмукани от двигателите или да паднат при излитането.

Два военнотранспортни самолета Airbus A400M на въор ъжените сили на Германия излетяха за ислямската република Иран. Според германското военно министерство евакуираните ще бъдат откарани в трета държава, откъдето ще могат да се приберат в Германия с граждански полети.

Германия е сред повече от 60 държави, които подписаха обръщение с призив до всички страни в афганистанския конфликт „да съдействат за безопасното и организирано излизане на чуждестранни граждани и афганистанци, които желаят да напуснат страната“. „Пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени и да се поддържа спокойствие“, се казва в изявлението.

Няколко дни по-рано германският външен министър Хайко Маас обяви, че числеността на дипломатическото представителство в Кабул ще бъде сведена до „абсолютен минимум“. За временно затваряне на посолствата си в Афганистан съобщиха и Дания и Норвегия. Външното министерство на Франция се обърна с призив към сънародниците си незабавно да напуснат Афганистан. 

КЪДЕ Е ОРЪЖИЕТО?

Движението на талибаните е подкупвало през 2020 г. афганистански чиновници и военнослужещи да предадат оръжието си или да се предадат, пише вестник „Вашингтон пост".

Според източник на изданието правителствените служители са описали сделката с талибаните като „споразумение за прекратяване на огъня“, но в действителност бойците са предлагали пари срещу предаването на оръжието. За година и половина талибаните са успели да се споразумеят с чиновниците на ниво районни власти и административни провинции.

Вестникът твърди, че „кулминацията“ в дейността на талибаните с подкупването на властта е „завладяващата серия от преговори за капитулация на правителствените войски“. Според служител на афганистанските служби, „някои просто са искали пари“, а други са се споразумели с талибаните след подписването на споразумението от Доха между движението и Вашингтон, предвиждащо изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан. Много хора са смятали, че талибаните ще се върнат неизбежно на власт след извеждането на войските, и решили „да си подсигурят място на страната на победителите“.

Ситуацията в Афганистан се изостри особено силно през последните седмици с настъпването на талибаните в големите градове на страната. Снощи бе съобщено, че бойците контролират всички гранични пунктове, а малко по-късно завзеха и столицата Кабул заедно с президентския дворец. Президентът Ашраф Гани обяви, че е напуснал страната, за да „предотврати кръвопролитие“. Късно през нощта говорителят на политическата част на движението Мохамад Наим обяви, че войната в Афганистан е приключила. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии