Актуално

На фокус

Очакват се референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия

Очакват се референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия

23.09.2022

Втори фронт

278


През изминалата нощ украинският град Запорожие е бил подложен на руски обстрел, като са изстреляни най-малко 10 ракети и са били нанесени материални щети, съобщи ръководителят на местната администрация Олександър Старух. Обстрелван е и град Николаев.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха световните агенции.

По повод обявеното намерение за провеждане от днес до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска "народни републики", както и в Херсонската област и Запорожката област на референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация, германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на допитването и отново призова руския президент да спре войната в Украйна.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване.

В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит "боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия".

 

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова света да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна.

Източник: БНР

Свързани статии