Актуално

На фокус

Очакваме нов шамар от Брюксел: Идва последният доклад за върховенството на закона

Очакваме нов шамар от Брюксел: Идва последният доклад за върховенството на закона

20.07.2021

Втори фронт

593


Нов шамар се очаква да ни зашлеви Брюксел днес. Причината – очаква се да бъде представен последния доклад за върховенството на закона в държавите членки. Похвали не се очакват.

По всяка вероятност ще бъдат очертани същите проблеми, както и миналата година – липсата на борба с корупцията по високите етажи и безконтролността на главния прокурор. Ще чуем и познатите вече констатации по отношение на медийната свобода, непрозрачната медийна собственост.

Миналата година докладът на Брюксел бе също толкова критичен, въпреки че бе възприет положително от Бойко Борисов и ГЕРБ. Той дойде в разгара на летните протести. Докладът за върховенството на правото бе последван и от резолюция в същия дух, гласувана и приета от евродепутатите в ЕП. По-късно същите констатации бяха повторени и от Вашингтон в няколко документа, отново приети пренебрежително от предишната власт.

Последният голям удар дойде със санкциите по закона “Магнитски”, които посочиха Делян Пеевски като лице, замесено в огромна корупция.

Докладът за върховенството на правото на ЕС на теория трябваше да служи за червен флаг за страните, които нарушават принципите на правовата държава. Впоследствие с констатациите бе обвързан и достъпът до европейски фондове. До момента обаче всичко е по-скоро пожелателно и реални финансови санкции не са били налагани.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии