Актуално

На фокус

Образование в разруха

Образование в разруха

02.01.2021

Константин Вълков

837


 

Ако първите дни от новата година са за новогодишни обещания, то образованието би следвало да изниква на първо място. 
От две-три седмици се каня да свия от пътя и да видя сградата на едно запуснато училище, недалеч от София, но съвсем не предполагах, че на десетина минути от него, в друго село, пак има запуснато училище. Днес свих от пътя. На два пъти.
Първото свиване е в Поповяне; училището се вижда от пътя, ширнало се на хълма и красиво, и е възможно да сте чували за него, преди години се надигаха гласове за финансиране, които - очаквано - потъваха между руините. А училището е в руини, не бъдете смели да надниквате вътре.
Двеста или 400 деца са се учили в това училище, наречено “Царица Йоана” - приютено в сграда, строена специално за училище, твърди се по проект на местния архитект Станко Попстоилов. 
Половината покрив на училището го няма, стоварил се е върху двата етажа под него, пробил е пода между първия и втория, изпочупил е греди, прозорци, каквото му се изпречи  вътре - от която и да е класна стая да погледнете, внимателно, разбира се, тъй като всеки момент нещо може да падне, се показва онова, което италианците наричат белведере, макар архитектурата да е повлияна от Австрия. 
На покрива има камбана, която отмерва “клас стани, клас мирно”, както и междучасието. 
Както си му е реда, след 1944 училище “Царица Йоана” е преименувано на “Димитър Благоев”. Самата сграда е строена в периода 1926-1933 година.
На десетина минути от него е село Ребльово и тамошното училище - архитектурно не така вълшебно, но всъщност някак уютно и хубаво и цъфнало на най-добрата поляна в селото и сгушено до църквата и покъртително романтично със своята училищна чешмичка, от която - нали не се съвнявате - се разкрива белведере, не успяващо да измори очите дори и след дълго взиране. Някъде през 50-те години на миналия век и в това училище, строено 1922 година, е имало около 300 ученика. 1982-1983 година е последният училищен звънец, закриване. В тази сграда се влиза по-трудно, но дори и да не го правите, просто застанете до един от прозорците, погледнете додето ви поглед стига и си пожелайте някой да възстановява тези сгради, а не да строи нови фургони-хипермаркети. 
Честита нова 2021 година. Обещаваме си да се учим повече. А това става в клас, а не онлайн.

 

 

 

 

Свързани статии