Актуално

На фокус

Няколко шамана по-късно

Няколко шамана по-късно

24.02.2021

Втори Фронт

531


Във вестникарската журналистика от вече близкото минало по отношение на левицата имаше една особена дума - като се обясняваше процес, посочваше се наличието на "шаман". Шаманите в БСП бяха хора, които се радваха на особено възхищение от същата вестникарска журналистика, която никога не успя да обясни на обикновения читател защо този или онзи "червен шаман" е най-важният стълб, който държи партията стабилна. Ако разгледате вестниците от времената на Тройната коалиция ще видите немалко фигури от левицата, които никога не са били причина за повишен интерес и вот на избирателите, а дори обратното - бяха причина за отлив. В същото време впечатлението, което оставаше, беше, че ако нещо стане или нещо не стане, това е защото червените шамани така са решили.

Вероятно заради наличието на същите шамани по време на Тройната коалиция думата "Оставка" вътре в патрията беше забранена. Повтаряха се клишета от рода на "търсим конструктивен диалог", а когато имаше явен проблем, който се нуждаеша от спешна санкция, бе отлаган с аргумента, че ще се направи "вътрешен анализ". Тези вътрешни анализи се проточваха достатъчно във времето, за да бъде самият проблем забравен. Искаш ли нещо да се забрави - казваш, че ще правиш анализ. Анализът после прерастваше в катарзис. И тъй нататък. Поглед напред: години по-късно и в сегашния си състав левицата успя да проветри тъкмо тази безнадеждна ситуация, която беше типична за времената на Станишев и Орешарски. Оказа се, че "червените шамани" не са чак толкова задължителни за оцеляването на партията и най-вероятно - никога не са били.

Големият парадокс между БСП и ГЕРБ в партийно отношение е именно в това, че при социалистите има вътрешно напрежение, докато в ГЕРБ заблатена царство на безветрие, което се гради от светата троица на джип, ПР и лайфстрийм. Сегашното вътрешно напрежение обаче далеч не прилича на онова неминуемо след падането на Орешарски; по-скоро изглежда като оздравителен процес и поне социологическите проучвания показват тъкмо това. Много трудно някой само преди 5 години би могъл да предположи, че ще дойде момент, когато двете най-големи партии отново ще изглеждат равни преди изборите и ще имат еднакви шансове. Заслугата изглежда е едновременно на Нинова, а и Борисов. На Нинова, защото голямото табу в БСП - вътрешно партийното освежаване и привличането на нови кадри - бе нарушено и това веднага доведе до резултати. И на Борисов, защото по същия начин, по който трупаше дивиденти заради отслабеното от премиерската роля на Станишев и Миков БСП, сега по историческа ирония и дори закономерност, левите получават възможността да се реваншират. Този реванш не е "на магия", а обратното - разомагьосването от шаманите взе да дава резултат.

 Източник: actualno

Свързани статии