Актуално

На фокус

Някои сексуални практики заплашват със заразяване с опасна бактерия

Някои сексуални практики заплашват със заразяване с опасна бактерия

07.05.2022

Втори Фронт

221


Служители от университета в Оклахома и университета в Копенхаген са уверени, че бактерията Campylobacter, която причинява диария, може да се предава по полов път.

Campylobacter е често срещан причинител на стомашно-чревни инфекции.

По правило инфекцията се проявява с диария, но при отслабена имунна система могат да се развият и по-тежки състояния.

Обикновено инфекцията възниква поради консумацията на лошо пържено или варено птиче месо. Заразяването е възможно и чрез непастьоризирано мляко или вода, замърсени с изпражнения на заразени животни. Могат да се заразят и при консумация на други храни, включително морски дарове, месо и продукти, при контакт с животни и чрез пиене на непречистена вода.

Но сега учените говорят за нов начин на заразяване – полов.

Направено е сравнение на данните за честотата на хранителни инфекции сред повече от 4000 сексуално активни гей мъже. Те бяха сравнени с контролна група от приблизително 26 000 членове на общата популация.

Оказа се, че при мъжете от първата група рискът от инфекция е 14 пъти по-висок, отколкото при мъжете от контролната група.

Учените подчертават, че въпреки че изследването е фокусирано върху гей мъже, констатациите са подходящи за всеки, който включва анален-орален контакт в сексуалната си практика.

Кампилобактериозата като болестно образувание е призната за първи път от Теодор Ешерих през 1886 г., който описва симптомите на чревни инфекции с Campylobacter при деца като „cholera infantum“ или „лятно оплакване“.

Въпреки това организмите не са били лесно култивирани или характеризирани, което изключва тяхното разпознаване като основни причинители на болести до 70-те години на миналия век.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии