Актуално

На фокус

НСО е проверила и чантата на Мата Хари, службата опроверга Борисов

НСО е проверила и чантата на Мата Хари, службата опроверга Борисов

04.12.2020

Втори Фронт

317


Националната служба за охрана опроверга изявленията на премиера Бойко Борисов пред германския вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг (ФАЦ), че службата не е проверявала чантата на дамите, които са го посещавали в правителствената резиденция.

В отговор на въпроси на OFFNews от НСО изрично подчертават, че всички, които са посещавали Борисов, са били проверени за "общоопасни средства и вещества" и че изключения не са допускани.

Гардовете на властта изрично уточняват, че е съвсем разбираемо г-н премиерът да не е наясно какви проверки извършва НСО, защото това не му е работа.

"Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава", обясняват снизходително към Борисов от службата.

В същото време от ведомството уточняват, че местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди представляват лично тяхно пространство и службата няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охраняемо лице.

"Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един момент. Конкретно във връзка с изтекли в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в охраняем от НСО обект, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. Проверката бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура", заявяват от ведомството, което пази хората във властта.

Източник: ОФНЮЗ

Свързани статии