Актуално

На фокус

Ножаров: Около 25 хил. фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

Ножаров: Около 25 хил. фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

15.05.2022

Втори Фронт

74


"Около 25 хил. фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа”. Това каза в предаването “Събуди се” на Нова телевизия Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.  “Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор - около 25%”, обясни Ножаров.

По думите му, това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.  “Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата. “Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден.

“Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури - не”, заяви Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той.

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електроенергията. 

“Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров.  

“Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава- докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”.  

Свързани статии