Актуално

На фокус

Ново замърсяване на водите до Vera Su

Ново замърсяване на водите до Vera Su

17.10.2021

Втори Фронт

156


Министерството на екологията откри ново замърсяване на водите около потъналия кораб Vera Su. 

"При извършен на 16.10.2021 г. мониторинг на морски води в брегови пункт на 60 м. южно от заседналия кораб "Vera Su" и от пункт непосредствено до носа на кораба са взети три водни проби от морските води. Установени са превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л)", съобщиха от ведомството.

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба. Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0.0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0.0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба - 0.0094 мг/л. За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб, съобщават от МОСВ.

Припомняме, че още вчера се заговори за ново замърсяване, след като Гранична полиция сигнализира за петно край съда. В района се усещаше силна миризма на нефтопродукти, а взета проба от екоминистерството показа превишаване на азот-амониев три пъти измерваните до тогава стойности на този показател от бреговия пункт (0.147 мг/л).

От "Морска администрация" потвърдиха наличието на петно с диаметър 50 см, причинено най-вероятно от отдушниците на кораба, като увериха, че цялото гориво и смазочни материали на плавателния съд са източени. По-късно директорът на Морската администрация капитан Валентин Енчев заяви, че замърсяването е било за малко и няма опасност от ново такова. "Днес няма нищо (вчера - бел. ред.), снощи се е размило, каквото е излязло", заяви той вчера.

Източник: в. Сега

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания