Актуално

На фокус

Ново начало: За книгите и хората

Ново начало: За книгите и хората

11.06.2021

Втори Фронт

1297


VTORIFRONT.BG с радост ви съобщава, че започва нова поредица - В СВЕТА НА КНИГИТЕ С ЦВЕТИ.
Преди повече от година екипът ни се срещна с Цвети, докато снимахме документалната поредица “Карбовски: Втори План” по бТВ.
Случайно разбрахме, че Цвети има необичайно занимание - спасява книги, изхвърлени на боклука. Всяка седмица тя търси, рови в купищата вторични суровини и захвърлени къде ли не стари вещи, за да открива съкровища.
Нейната история, защо е решила да се заеме с тази почти непосилна дейност във времето, когато книгите вместо ценност, станаха излишен предмет в много домове, припомнете си от интервюто й с Карбовски тук:

[video]

 

[video1]

 

Обаче Цвети не спря дотук. Освен че е спасила вече хиляди книги, тя реши да спаси и себе си като отиде да живее далеч от града и по-близо до книгите - в село Комарево, където днес е направила специален дом за тях. Библиотека на спасените книги.

Ние помолихме  Цвети да започнем заедно рубрика за четенето, книгите и важните неща.

Ето и нейното първо послание към вас, читателите:

Да си построя библиотека в двора на село, беше това, което най-малко някога и съм помисляла, че ще направя в живота ми, но го направих и не съжалявам. А коя съм аз, че ви занимавам с моите лудости?

Казвам се Цвета Йорданова, на 44 години съм, родена и живяла през по-голямата ми част от живта си в София и от две години се занимавам със събиране на изхвърлени книги от пунктовете за вторични суровини. Обожавам книгите, четенето е любимото ми занимание и се старая да заразя, колкото може повече хора с моята страст, та и затова подарявам, дарявам, а и продавам част от книгите, които намирам.

В момента, в който започноха да стават повче от 4-5 000 хиляди и жилището ни отесня, аз започнах да търся помощ от кого ли не, за да им намерим подходящ дом, писах до кого ли не:  кметове, фондации, университети, но за съжаление, не получих разбиране и подкрепа, затова и се преместихме тук в Северозападна България в с. Комарево, където с наши собствени средства в къщата на майка ми, заедно със съпруга ми, ремонтирахме стара сграда и отворихме Частна библиотека в обществена полза, с фонд, събиран изцяло от изхвърлени книги.

В момента разполагаме с над 15 000 заглавия: книги, ръкописи, вестници, списания, картини - някои от тях уникални: 

Първо френско издание на романа „ Под игото“ на Иван Вазов, първо издание на поемата „Грамада“, първо издание на „Архипелаг Гулаг“ с автограф, писма на цар Фердинанд, книги с посвещение и автограф на Елисавета Багряна, Фани Попова- Мутафова, Евгения Марс и много други. 


Вярвам, че всяка една книга заслужава да си има дом и се надявам, че виждайки нашата библиотека, всеки ще се запита какво се случва с нашата култура, история, образование.

 

Свързани статии