Актуално

На фокус

Новият здравен министър отменя всички антиковид мерки?

Новият здравен министър отменя всички антиковид мерки?

11.05.2021

Втори фронт

28382


Националният оперативен щаб, назначен от предишното правителство на Бойко Борисов, окончателно отива в историята, а новият здравен министър – назначеният в служебния кабинет на Румен Радев д-р Стойчо Кацаров, се очаква да отмени всички антиковид мерки.

Възможно е до предсрочните парламентарни избори да се стигне дори до хвърляне на маските на закрито, твърдят запознати с възгледите на медика по отношение на пандемията,пише Лупа бг.

Д-р Кацаров бе един от най-острите критици на досегашната власт в опитите й да овладее епидемията от COVID-19 у нас, като в началото – още през март 2020 г. се обяви твърдо против въвеждането на национален локдаун, затварянето на паркове, планини и градинки, а по-късно и на заключването на спортните зали, плувните комплекси и заведенията на открито.

Най-яростните поддръжници на строгите противоепидемични мерки вече коментират, че с идването на служебното правителство, което встъпва в длъжност в сряда, се слага край на всички досегашни ограничения. А въвеждането на по-строги, в случай, че броят на новозаразените скочи, е изключено.

Не е ясно кой ще поеме от тук нататък и процеса по ваксинирането, но из коридорите на здравното министерство се говори, че Националният щаб също ще бъде разпуснат, а на негово място ще се задейства нова структура. Не е изключено тя да започне и преговори за доставки на други ваксини – като векторната „Спутник V“ и инактивираната на Синофарм.

Точно такива бяха възгласите и в последния пленарен ден на краткия 45-и парламент – че нищо не пречи служебният кабинет на президента да се включи към колегите си от другите страни-членки на ЕС, очакващи доставки от Москва.

Д-р Кацаров през цялото време държи на следния ваксинационен план – първо се имунизират най-възрастните и рисково хронично болните, а след това младите и активните, за да може да се осигури пълна защита на уязвимите и запазване на икономиката. Той многократно призоваваше за спиране на хаотичното въвеждане на мерките и отправяше призиви към НОЩ, както от медийния ефир, така и чрез Центъра за защита на правата в здравеопазването, на който е основател.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии