Актуално

На фокус

Новият шеф на АЕЦ няма допуск до секретна информация

 Новият шеф на АЕЦ няма допуск до секретна информация

30.09.2022

Втори фронт

105


Георги Кирков, който бе назначен преди месец за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", все още не е получил допуск до секретна информация, съобщава "Капитал"(link is external). Това е проблем, тъй като реално ограничава възможността му да управлява ядрената централа. Кирков е упълномощил заместника си Андрей Красночаров да борави със секретната документация и чувствителната информация, но източници от централата споделят пред изданието, че той е в болнични от няколко седмици. Всичко това се случва по време на годишния планов ремонт на VI блок на АЕЦ-а, който започна на 24 септември и е едно от най-важните събития за дружеството.

От Министерството на енергетиката неофициално обясняват пред "Капитал", че проблем с управлението на АЕЦ "Козлодуй" няма и Кирков изпълнява оперативните си задължения, които не са свързани със секретната информация. Експерти от бранша обаче са на мнение, че проблем все пак има, защото според Виенската конвенция именно изпълнителният директор е отговорен за безопасната работа на централата, а при всички случаи тя е свързана и с поверителна информация.

Решението на служебното правителство да сложи начело на АЕЦ Кирков звучеше спорно още преди месец, тъй като той има висящо наказателно дело за причинена катастрофа след употреба на алкохол с последвала смърт на пострадалия. Това би могло да е проблем за допуска му до секретна информация.

На 21 октомври 2021 г. Кирков е осъден от Окръжния съд в Монтана на шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. В края на юли Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за ново произнасяне от окръжния съд.

Самият Кирков твърди, че проблем няма. Според него той ще получи допуск, защото свидетелството му за съдимост е чисто, но просто още не го е поискал. Пред "24 часа"(link is external) той казва, че трябва да получи два вида достъп и явно в медиите нещата се смесват. Единият е до класифицирана информация, другият е до стратегически обект. За достъпа до класифицирана информация Кирков още събирал документи. Военната му книжка, например, била в Бургас и той все още не я е взел, тъй като е имал много ангажименти през тези първи 30 дни, в които и VI блок е трябвало да излезе в планов ремонт и презареждане.

За отпуска на заместника си Андрей Красночаров, който има допуск да работи със секретна информация, Кирков казва, че той се връща от болничен в понеделник.

Колкото до втория допуск - до стратегически обект, Кирков обяснява, че има право да влиза в административната сграда на АЕЦ, а когато се наложи да влезе и в централата, има процедура. В такъв случай го придружава човек от сигурността.

Кирков се оправдава, че в такава ситуация в началото са били и предишните шефове на АЕЦ, но тогава не е имало проблем и медиен интерес.

   Източник: СЕГА

Свързани статии