Актуално

На фокус

Новият щам на COVID-19 вече е у нас

Новият щам на COVID-19 вече е у нас

21.01.2021

Nova

1767


Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг на здравните власти. "Новата разновидност на COVID-19 не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бурно. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в цяла Европа", предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщава Нова телевизия.

„Макар и все още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова трябва да бъдем много по-внимателни и да спазваме мерките", каза проф. Балтов.

„Това, което се случва в Европа, не е оптимистично. Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия", коментира доц. Кунчев. 

„В рамките на четири седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75%.  По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи още главният държавен инспектор.

„От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, каза доц. Кунчев.

„От последната седмица Разград падна в жълтата категория по заболеваемост. Това се случва за първи път от доста време. Имаме области и в трите различни сфери на заболеваемост. Най-много заболели има във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново", заяви Ангел Кунчев.

„Продължава да се запазва трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям брой излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. По отношение на заетостта на болничните легла – заетостта за неусложнени пациенти е 29%, като тя е най-висока в София област и София-град", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”, посочи той. И допълни: „По отношение на него притесненията са големи. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са решение на тази опасност. Ще създадем такава организация, така че да се ваксинират максимално много хора у нас. Всичко, което се изисква от нас като здравни власти, ще бъде направено".

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че по информация на Pfizer следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината.

„Те ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица. Остава една малка част от 2500 ваксини, които ще бъдат компенсирани през февруари, когато очакваме 83 000 дози, а през март още 104 000 дози”, каза той.

„Беше коментирано, че забавянето се налага поради модифициране на производствения процес от страна на производителя. По отношение на производителя Moderna очакваме до края на март  54 000 дози ”, допълни Богдан Кирилов.

„Темпът на ваксинацията у нас се провежда  изключително добре, за разлика от редица други страни. Ние успяхме да запазим втората ваксинация”, каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Той заяви, че в общия план България излиза на по-задно място - 0,2% по отношение на ваксинирането, но не бива да забравяме, че това зависи от броя ваксини.

По отношение на статистиката – има повече ваксинирани  мъже - 63%.

 

Свързани статии