Актуално

На фокус

Новият мутирал щам на COVID-19 е извън контрол, откриха го в още четири държави

Новият мутирал щам на COVID-19 е извън контрол, откриха го в още четири държави

20.12.2020

onovini.eu

37377


Новият щам на коронавируса, който по-рано бе открит във Великобритания, е открит още в три страни – Нидерландия, Дания, Южна Африка и Австралия. Притеснителната новина бе съобщена от Световната здравна организация, информира Би Би Си.

Специалистите напомнят, че новият тип на коронавируса се разпространява много по-бързо от този, който ни е известен в момента, но засега не може да се говори дали е по-опасен. Освен това, няма доказателства, че мутацията на вируса реагира по друг начин на ваксината.

Правителството на Нидерландия заяви, че в близките дни започва работа с други страни членки на ЕС с цел проучване на възможното разпространение на новия щам. Освен това, от 1 януари страната взе решение да спре всички полети от Великобритания.

СЗО съобщи в Туитър, че е в контакт с британските власти. И обяви, че Лондон споделя информация за продължаващите изследвания на мутацията. „Обществеността ще бъде информирана, когато научим повече за характеристиките на тази вариация на вируса“, уточниха от СЗО.

Въпреки „значителната доза несигурност“ британският премиер Борис Джонсън съобщи, че новият щам може да е 70% по-преносим от стария.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на новия коронавирус е „извън контрол“. Така той оправда карантинните мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

Източник: onovini.eu

Свързани статии

Левицата