Актуално

На фокус

Новата сделка за F-16 може да излезе по-скъпо от първата

Новата сделка за F-16 може да излезе по-скъпо от първата

11.03.2021

Втори Фронт

346


Българското правителство вече е получило предложение от САЩ за още 8 изтребители F-16 Block 70, потвърдиха източници на Меdiapool.

Според тях в новото предложение е включено и значително количество въоръжение, с което могат да бъдат оборудвани и първите вече поръчани 8 изтребители.

Поради тази причина е възможно новата оферта да е по-скъпа в сравнение със сделката за първите осем изтребители.

Министерството на отбраната и представителите на американската корпорация "Локхийд Мартин" за България засега не коментират информацията, както и ценовите измерения на предложението, за което лидерът на АБВ Румен Петков побърза да обяви във вторник, че било по-скъпо.

Очакванията бяха втората сделка да излезе по-евтино от първата, която надвиши 2 млрд. лева, но към момента информацията от американска страна е за по-обемен пакет.

Крайната цена и поръчаното оборудване са обект на дълги преговори. По принцип обаче военните поръчки се оскъпяват с около 5% на година, твърдят експерти.

Новата поръчка обаче ще може да се изплати разсрочено.

Правителство на Борисов вече закупи 8 изтребители F-16 Block 70 от САЩ за около 2.1 млрд. лева, които бяха платени накуп. Освен това България ще инвестира и над 300 млн. лева в авиобазата "Граф Игнатиево", за да може тя да приеме новите изтребители, които трябва да бъдат доставени през 2024 година.

Според плановете на България обаче трябва да бъдат купени още 8 машини, като за момента няма яснота кога ще стане това.

"Когато получим това писмо, ще го обсъдим - като ценови параметри, срокове за плащане, ще има и още разговори. При постигането на една сделка трябва да се водят разговори, за да се постигнат максимално добри условия, не само по придобиване, но и по поддръжка, а също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани", каза военният министър Красимир Каракачанов миналата година.

България изплати първите осем машини авансово, тъй като страната ни не бе сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история.

След този договор обаче Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ уведоми военното министерство, че България вече е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ.

  Източник: mediapool

Свързани статии