Актуално

На фокус

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

Нова Зеландия в локдаун заради един заразен с щам Делта

18.08.2021

Втори фронт

703


От снощи Нова Зеландия влезе в национален локдаун поне за три дни, след като бе открит един случай на Covid-19, пише The Guardian. Регионите на Окланд и Коромандел ще са блокирани поне за седмица. Според различни източници това е първият регистриран случай на заразяване с щама Делта в страната.

В свое изавление премиерът Джасинда Ардерн подчерта: „Трябва отново да се постараем и да спрем разпространението. Видяхме какво може да се случи другаде, ако не успеем да го овладеем. Имаме само един шанс."

Всички жители на Нова Зеландия са помолени да излизат от домовете си само, за да купят храна или медицински консумативи, за да получат достъп до медицинска помощ или за физически упражнения поединично на открито.

Човекът с положителен тест е 58-годишен мъж от Девънпорт, Окланд. Имало поне 23 места около Коромандел и Окланд, които той е посетил, комуникирал е с хора и властите смятат тези локации за потенциални рискови огнища.

Повечето новозеландци все още не са ваксинирани. Към тази седмица около 22% от населението над 16 години са минали и през двете игли. В Нова Зеландия няма разпоредба за задължително носене на маски, но вчера хората бяха призовани да слагат маска, когато напускат домовете си и посещават закрити помещения като супермаркети и аптеки.

Според BBC положителният тест за Covid на 58-годишният мъж е първият случай от шест месеца насам.
 

   Източник: Spisanie8

Свързани статии