Актуално

На фокус

Нова ЗАПОВЕД: Антигенните тестове вече влизат в статистиката, ще се прилага и карантина

Нова ЗАПОВЕД: Антигенните тестове вече влизат в статистиката, ще се прилага и карантина

22.12.2020

onovini.eu

3393


Със Заповед № РД-01-724 /22.12.2000 г., издадена от министъра на здравеопазването, бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19, което създава допълнителна възможност за лабораторна диагностика  на заболяването в страната.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а  техните близки контактни лица – на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица – провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица – в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

 

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Създадена е необходимата организация първите ваксини срещу COVID-19 у нас да бъдат поставени на 27 декември. Това стана ясно след среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Националния ваксинационен щаб и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19.

Очаква се първите близо 10 000 дози от ваксината срещу COVID-19 да пристигнат от Белгия в България най-късно на 26 декември. На границата камионът, който ги превозва, ще бъде посрещнат и ескортиран до Бул Био, където под постоянна полицейска охрана, ваксините ще бъдат приети. При всички необходими за съхранението им мерки и с полицейски ескорт флакони ще бъдат транспортирани и до регионалните здравни инспекции в Пловдив, Бургас и Варна, информират от Министерство на здравеопазването.

„Това е първата стъпка на ваксинационната кампания в страната, която ще продължи с още доставки след Нова година. Първите ваксини са за лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Има ръст на медицинските лица, които искат да се ваксинират“, това обясни доц. Ангел Кунчев.

Източник: onovini,eu

Свързани статии