Актуално

На фокус

Нов софтуер за онлайн изпитване в училищата!

Нов софтуер за онлайн изпитване в училищата!

27.12.2020

Втори Фронт

336


Четири училища в София и Пловдив се включват в проект, който цели изпитването и оценките на децата да се случват изцяло онлайн. Това ще се случи, благдоарение на иновативен софтуер, разработен в Швеция, който ще бъде приложен и в българската образователна система. Проектът е подкрепен от Министерството на образованието и започва от януари.

Как работи новият софтуер?

Приложението се настройва през облака на "Гугъл" за образованието и се реализира от Център за творческо обучение. 

"Избрахме училища, които имат много висока технологична готовност, те се подготвят още преди пандемията с внедряване на технологии. Това са три столични гимназии - 51-о училище, 119-о училище, Втора английска гимназия и пловдивската гимназия "Иван Вазов", обяснява Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение.

Пловдивската гимназия пък е първото “гугъл референтно училище в Югоизточна Европа”, първото училище, което започна да въвежда учебни стаи без хартия, похвали се Стефан Стоянов, който е заместник-кмет "Образование" в Община Пловдив.

Счита се, че системата е защитена от външна намеса, а електронното изпитване и оценяване ще спести разходи и грешки. 

Предстои в средата на януари да се проведе първата електронна олимпиада по чужд език. Иновативният софтуер за електронно изпитване може да се приложи и в университетите, които имат технологична готовност за това, смятат още участниците и инициаторите на проекта, разказва БНТ.

Свързани статии