Актуално

На фокус

Нов акциз прави пушенето на нагреваем тютюн по-скъпо от цигари

Нов акциз прави пушенето на нагреваем тютюн по-скъпо от цигари

23.11.2022

Втори фронт

109


Всяка година приходите в бюджета на държавата от акциза на тютюневите изделия са близо 3 милиарда лева. Това са от 6 до към 8 на сто от приходите, което е огромна сума, сравнено с приходите от подобен акциз в други страни, където те не надхвърлят 1 или 2 процента от сумата на бюджета. През последните 5 година акцизът върху тютюневите изделия у нас не е бил променян, а доходите на хората се покачиха чувствително. Тази комбинация направи така, че тютюните станаха по-достъпни за повече хора и потреблението скочи. Това определя желанието на министерството на финансите да предложи, а бюджетната комисия в Народното събрание да приеме на първо четене промени в акцизите на тютюневите изделия, обясни Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Новото в случая е, че вече ще има акциз и върху електронните цигари, които съдържат никотин. Но, ако това все още не е чак толкова разпространен продукт, то дискусия предизвиква решението за чувствително повишение на акциза върху нагреваемия тютюн, който вече е много популярен. Става дума за повишение от над 20 на сто и то само през идната година, уточни Ганев. Той призовава да се търси по-балансирано решение, защото тази сериозна стъпка на покачване на акциза спрямо цигарите или тютюна за пушене не е добре аргументирана от Министерството на финансите. Освен това, по-високите цени на нагреваемите тютюневи изделия е възможно да подтикнат пушачите да преминат към цигари.

·  Какво предвижда акцизния календар на финансовото министерство за тютюневите изделия?

·  Каква е практиката в Европа спрямо акцизите на цигарите и новите тютюневи изделия?

·  Възможно ли е новото покачване на акцизите до доведе до бум на нелегалната търговия с тютюневи изделия?

Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, Петър Ганев обясни какво предвижда акцизния календар на финансовото министерство за тютюневите изделия и възможно ли е новото покачване на акцизите до доведе до бум на нелегалната търговия с тях.

   Източник: БНР

Свързани статии