Актуално

На фокус

Норвегия предлага стъпка напред в премахването на джендър идеологията

Норвегия предлага стъпка напред в премахването на джендър идеологията

15.03.2023

Втори Фронт

543


Автор: Дебра Со, Washington Examiner

Миналата седмица Норвежкият съвет за разследване на здравеопазването обяви, че ще преразгледа настоящите си насоки относно така наречените „грижи, потвърждаващи пола“ за непълнолетни, тъй като вече не ги счита за основани на доказателства. Бордът също така признава, че нарастващият брой тийнейджърки, идентифициращи се като мъже след пубертета, остава недостатъчно проучен.

Съгласно предложените актуализирани насоки, употребата на блокери на пубертета, кръстосани полови хормони и хирургия, свързана с прехода (transition), ще бъде ограничена до изследователски контекст и вече няма да се предоставя в клинични условия. Норвегия се присъединява към Финландия, Швеция и Обединеното кралство във въвеждането на по-голяма защита за децата. 

В Съединените щати досега осем щата са забранили “утвърждаващите пола грижи” за лица под 18 години, като Тенеси е последният, приел подобно законодателство.

Хубаво е, че повече професионални организации признават експерименталния характер на този подход при деца. 

Съществуващи изследвания показват, че повечето деца с полова дисфория се чувстват комфортно в телата си след като минат през пубертета и че тези, които желаят внезапен преход след пубертета, може да усещат т.нар. социално заразяване (бел. ред. “социално заразяване” е термин, който се отнася до поведение и емоции, разпространяващи се внезапно сред определена група, породени от социално влияние). 
Тези проучвания са отхвърлени, защото не отговарят на предпочитания “наратив” на активистите.

Този наратив обаче ще продължи да се разпада. 

Неотдавнашен документ в академичното списание Archives of Sexual Behavior коментира как плацебо ефектът не е бил взет под внимание при интерпретирането на по-нови открития, подкрепящи прехода при деца. Въпреки че терминът "плацебо ефект" обикновено се отнася до реакцията на пациента към интервенция, която е неефективна, той може също да опише благоприятните психологически и физически ефекти, свързани с провеждането на лечение, за разлика от самото лечение.

Например, участието в проучване често доставя специално внимание на пациента и очакването, че неговото състояние (да речем, полова дисфория) ще се подобри. Въпреки че това може да е нещо положително в терапевтична среда, това не е нещо, което помага на изследователите и дори води до объркващи резултати от проучването, тъй като целта на изследването е обективно да се определи дали лечението работи или не. 

Това е особено важно, когато се оценяват интервенции, които могат да имат отражение върху плодовитостта на младите хора, бъдещото сексуално функциониране и дългосрочното здраве.

Въпреки че може да изглежда като малка крачка напред, аз ще приема като победа - и  решението на Норвегия да промени курса, и факта, че академична статия, която пробива още по-дълбока дупка в джендър идеологията, беше успешно публикувана.
***
Д-р Дебра Со е секс невролог, домакин на The Dr. Debra Soh Podcast и автор на Краят на пола: Развенчаване на митовете за секса и идентичността в нашето общество.

Свързани статии