Актуално

На фокус

Нобеловият комитет няма да се съобразява с пол или раса

Нобеловият комитет няма да се съобразява с пол или раса

12.10.2021

Втори фронт

149


Кралската шведска академия на науките, която присъжда Нобеловите награди, изключи възможността за определяне на квоти за пол или етническа принадлежност при избора на лауреати за престижната награда, предадоха информационните агенции.

Причината идеята да бъде на дневен ред е, че само 59 Нобелови награди - или 6,2% от общия им брой - са отишли при жени от учредяването на церемонията през 1901 г. Гьоран Хансон, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките, каза, че „толкова малко жени“ са спечелили наградата, защото тя е за онези, които „се смятат за най-достойни“.

Разследващата журналистка Мария Реса от Филипините беше единствената жена, отличена тази година, споделяйки Нобеловата награда за мир с колегата си журналист и главен редактор на вестник ''Новая газета'' Дмитрий Муратов.

Хансон защити позицията си относно квотите в интервю за агенция ''Франс прес'':  „Решихме да няма квоти за пол или етническа принадлежност. Искаме лауреатите да печелят, защото са направили най-важното откритие, а не поради пол или етническа принадлежност. И това е в съответствие с духа на последната воля на Алфред Нобел'', каза той. Хансон подчерта, че академията ще гарантира, че „всички заслужили жени ще получат справедлив шанс да бъдат оценени за Нобелова награда“ и че са положени „значителни усилия“ за насърчаване на номинациите на жени учени. „В крайна сметка ще дадем наградата на онези, които се смятат за най-достойни, тези, които са допринесли най-много'', каза той.

„Тази година нито една жена не получи Нобелова награда за наука. Миналата година обаче имахме две жени лауреати на наградата по химия - Еманюел Шарпентие и Дженифър Дудна, и имахме жена, лауреат на награда за физика - Андреа Гез. Година преди това отличихме Естер Дюфло в икономическите науки'', припомни Хансон.

   Източник: Сега

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания