Актуално

На фокус

Нито една държава в ЕС не подкрепя исканията на София към Скопие

Нито една държава в ЕС не подкрепя исканията на София към Скопие

08.12.2020

Втори Фронт

220


Никоя друга държава в Европейския съюз не подкрепя исканията на София към Скопие. Това стана ясно от изказване на германския външен министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Михаел Рот

Не можем да постигнем целите, свързани с разширяването, заради исканията на една-единствена държава, които не се подкрепят от останалите 26 страни. “, заяви Михаел Рот преди Съвета по общи въпроси.

Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояха Съвета да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания. Депутатите, сред които и българинът Илхан Кючук, призоваха всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината. 

България не подкрепи рамката за Скопие, а заместник – министърът на външните работи Петко Дойков представи аргументите на страната ни.

"С позицията си България цели да преодолее проблемите, а не да забави присъединяването на Република Северна Македония. Не изпитваме удовлетворение от позицията, която сме принудени да заемем", заяви Дойков, като подчерта, че двустранните дискусии между страните продължават.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот коментира, че се надява по време на председателството на Португалия да има пробив по въпроса. Според него липсата на решение за Скопие и Тирана е тежък удар върху политиката на ЕС за Западните Балкани.

 

 

Свързани статии