Актуално

На фокус

Нинова: Прокуратурата ме вика на разпит. Гешев взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП

Нинова: Прокуратурата ме вика на разпит. Гешев взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП

04.10.2022

Втори фронт

765


Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в специално изявление. Държавното обвинение проверява БСП заради жалба на Кирил Добрев, лидерът на БСП е получила призовка.

Ето какво заяви Нинова:

"Ще ви запозная с нещо безпрецедентно, което се случва. Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата в България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието.

Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лв. от пенсията, свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси на БСП? Безпрецедентно и за пръв път в историята на правораздаването, прокуратурата ще решава въпросите в БСП.

Вчера получихме призовка. От мен се изисква да се явя веднага на разпит. Благосклонно е написано, че мога да си взема и адвокат.

Освен това, да предоставя на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на Националния съвет на БСП на 28 август.

Трето, да връча призовки на други членове на Националния съвет, организационния секретар и заместник-председателя на контролната комисия, да се явят на разпит, за да обяснят какво са говорили на партиен пленум на БСП.

За какво става дума: образувана е прокурорска проверка №36058 по жалба на Кирил Добрев. Кирил Добрев беше изключен от партията. Съдът отказа да впише изключването, което също е безпрецедентен акт. Кирил Добрев идва на заседание на Националния съвет, присъства, изказва се два пъти и сега жали, че не е допуснат до заседанието. Това е конкретният повод, за да се намеси прокуратурата по този начин в БСП.

Да говориш на партийно събрание са оказа престъпление. Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра. Това нещо е задвижено в рамките на един месец.

Цялата машина е включена срещу БСП. Пет години Бойко Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция в партията и я хранеше - с дупката във Варна, с обществени поръчки, с ВЕЦ-ове. След това служебният кабинет уволни всички хора на БСП, върна модела "ГЕРБ". Сега включват последното си оръжие - прокуратурата.

Какво ще направим:

Първо, няма да предоставя и един лист документ от партийни събрание на прокуратурата.Да се снабдят със съдебна запавед за претърсване и изземване и да заповядат. Чакам ги на "Позитано" да дойдат да си ги вземат.

Второ, няма да се явим на разпит. Има чл. 71 от НПК, да го задвижат - представители на Министерството на правосъдието да дойдат и да ни изведат принудително на разпит защо и какво сме говорили на партийно събрание. Чакаме ги, не се укриваме.

Трето, ще сигнализираме всички възможни български и европейски институции за това, което се случва.

Четвърто, докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите на задкулисието, какъвто и натиск да ни указват. 
И последно, докато не реформираме дълбоко и истниски правосъдната система на България, никога няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим 30 години."

"Безпрецедентно и за пръв път в историята на правораздаването прокуратурата ще решава въпросите в БСП" , заяви лидерът на БСП.

Тя е проверила, че от 1936 година досега никога прокуратурата не се е е занимавала с вътрешно-партийните дела. "Това, което прави сега Гешев, е равносилно на нахлуването на прокуратурата в президентството през юли 2020 година", коментира Нинова предЕпицентър.бг .

И продължи: "Прокуратурата иска от мен да покажа кой как е говорил на партийни събрания на БСП, това е абсурдно! Никой никога не си е позволявал да налага такава цензура."

В писмото на прокуратурата до Нинова се казва:

"Уважаема, г-жо Нинова

във връзка с извършваща се проверка по пр. пр. №36058/2022 г. по описа на СРП, образувана във връзка с постъпила в СРП жалба от Кирил Николаев Добрев, както и на основание и на чл. 145, ал.1, т. 1 от ЗСВ разпореждам и изисквам да предоставите:

1. Запис, както и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на НС на БСП от 25.08.2022 г.

2. Да връчите призовки на Борислав Гуцанов Гуцанов и Гергана Сашова Алексова - Великова за явяването им на 12.10. 2022 г., в 14:00 ч., в сградата на Софийска районна прокуратура, на адрес гр. София, бул. "М.Д. Скобелев" №23, при прокурор Георги Петков Иванов.

Обръщам ви внимание, че Вашето явяване също е задължително за изясняването на фактическата обстановка и поради тази причина изпращам призовка и за Вашето явяване.

С случай, че сте възпрепятствани да се явите на горепосочената дата и/или час, следва да се свържете с мен, за да бъде избрана друга дата или час за вашето явяване. Ако желает, може да се явите с упълномощен от вас адвокат, който да присъства на снемането на писмени сведения. 
Изисканите запис и заверени копия на документи, както и екземпляр от връчените призовки, следва да бъдат изпратени в Софийска районна прокуратура в срок до 10.10.2022 г."
 

    Източник; epicenter

Свързани статии