Актуално

На фокус

Нинова: Когато Радев реши дали да се кандидатира, ще говорим за подкрепа. Сега е рано

Нинова: Когато Радев реши дали да се кандидатира, ще говорим за подкрепа. Сега е рано

19.12.2020

Втори Фронт

802


На въпрос дали добър президент е Румен Радев, Нинова отговори: "Това, което обеща като кандидат за президент, го следва като президент. Винаги това съм казвала. Един политик трябва да се оценява по това дали е изневерил на това, което е казал преди да е президент", заяви още Нинова.

Корнелия Нинова коментира дали БСП ще подкрепи Румен Радев за втори мандат. "Чух президента преди малко да казва, че не е решил. Когато реши и обяви решението си, ще говорим по този въпрос. Твърде рано е. Ние сега сме съсредоточени в парламентарните избори", допълни тя.

Лидерът на БСП заяви, че 28 март е приемлива за социалистите за дата на изборите. "Каквото реши президента, ние ще се готвим. Негово конституционно правомощия, но това не отменя факта, че тези избори ще бъдат различни", коментира още Нинова.

Тя коментира и реакцията на БСП по отношение на кмета на Перник и посочи, че това е принципен въпрос. Тя подчерта, че тази реакция е провокирана от множеството представители на културата и духовността, които са се обърнали към партията да попитат дали е партийна линия закриване на културни институции и да се наричат културните дейци заплатаджии.

"Когато си избран за депутат или за кмет, с една програма, когато зад теб са застанали хора с едни убеждения е най-нормално като те изберат да изпълняваш тази програма и да следваш тези хора с тези убеждения. Да вземем Перник.

Грижата за българската култура, духовност, театри е една от основните политики на БСП за много години. Тя е последователна и твърда. Не приемаме дори и в тази тежка криза някой да посяга да закрива културни институции, които са над стогодишни. Има проблеми в театъра, не се поставяли постановки. Ами извикай този директор, разговаряй с него, направи нов конкурс, смени ръководството, но не посягай да закриваш културна институция", изтъкна тя.

Корнелия Нинова коментира и напусналите от БСП депутати. "Въпросът също е много принципен. Когато си избран с програма, с линия, поведение, би трябвало да следваш това. Част от тези колеги бяха кандидати за председател на партията. Получиха по 1000 гласа. Не могат да се примирят, че не са станали председатели, това означава ли, че трябва да изневериш на програмата, на линията, с която си избран", заяви още Нинова. По думите й през цялото време прозира личен интерес.

"Искам БСП да бъде изчистена от задкулисие", подчерта още тя.

За нас най-важното е да гледаме напред след края на Борисов и само ние имаме реални предложения за решение на проблемите с грижа за хората, заяви Нинова.

"Проблемът понякога не е в мерките, дали краткосрочно или дългосрочно ще затворим. Проблемът е в доверието. Не им вярват. За да се реши проблемът, трябва да се възстановява доверие. Това правителство няма как да го възстанови, то е на финала си. Доверието ще се възстанови с парламентарните избори, с нов кредит на ново управление. За нас най-важно е да гледаме напред след края на Борисов какво. Какво правим в здравеопазване, в образование, в икономика, в социална политика, демографска политика. Това е вече перспективното за България. Ясно е, той си отива.

Всички го критикуват. Добре, но кажете- болниците ще бъдат ли търговски дружества, какво ще правим с онлайн обучението? Как ще въвеждаме високи технологии. Изкуствен интелект навсякъде чука на вратата. Бъдещето как е, ще говорим за водната криза вероятно? Ето това липсва в момента - реални предложения за решение на проблемите с грижа за хората. Претендирам, че ние от БСП отдавна предлагаме такива", подчерта още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира и водната криза. "Първо, по времето на ГЕРБ се нарязаха и продадоха на скрап "Напоителни системи". Голям удар върху ВиК сектора и българското земеделие. Първа стъпка и първа задача - възстановяват се "Напоителни системи" с държавни пари и стават държавна собственост", изтъкна още тя.

Лидерът на БСП обърна внимание, че вероятно ще се ремонтират язовирите. "Въпросът е за собствеността и контрола. Ние смятаме, че водата е национално богатство и че трябва да бъде изключително държавна грижа. Какво като се ремонтира язовира на един концесионер, на който му е дадена дългосрочна концесия. Той отглежда вътре риба, не изпълнява изискванията за поддържане на язовира и при по-големи валежи той къса стената и залива Мизия, Липница и Крушовица.

Даването на концесии на язовири крие лобистки, частни интереси, кражби и корупция. Трябва там да пипнем", допълни още Нинова.

"Третото е водопреносната мрежа в градовете, пречиствателните станции", коментира още Нинова. Тя припомни, че БСП са предложили средства в държавния бюджет, които да се вложат във водопреносната мрежа. "ВиК сектора в нашата програма е изключителен приоритет заедно с още няколко инфраструктури национални: железници, плажове, ВиК сектора, енергийната инфраструктура", заяви още Нинова.

Виждам четири кризи в резултат на Ковид-19, заяви Нинова.

Правителството не си свърши работата със Северна Македония и от емблема на българското председателство, това се превърна в провала на страната във външната политика, каза  още лидерът на БСП.

"Според нас имаме национална единна позиция в защита на българския национален интерес. Имаме различни нюанси в анализа на ситуацията. Правителството пропусна години да проведе едни добросъседски преговори, разговори, да стабилизира изпълнението на договора за добросъседство. Ние като партия и като парламентарна група подкрепихме договора. Той беше приет почти единодушно. Направихме всички стъпки за разширяване на ЕС към Балканите", каза още Нинова.

Източник: glasove.com

Свързани статии