Актуално

На фокус

Нинова: Дали Радев ще бъде нашият кандидат - ще решаваме в партията след парламентарните избори

Нинова: Дали Радев ще бъде нашият кандидат - ще решаваме в партията след парламентарните избори

06.01.2021

БНР

451


Отношенията ни с президента Радев винаги са били принципни - партията не се меси в работата на прездента, ние сме го издигнали, с наша подкрепа, но той е президент на всички българи, а ние като партия пък имаме свой път на поведение. С Радев имаме общи позиции по редица въпроси. От друга страна, имали сме и различни мнения, когато следваме нашата политика. Отношенията ни са на базата на взаимно уважение.

Дали Радев ще бъде нашия кандидат за президент - ще решаваме в партията след парламентарните избори, подчерта лидерът на БСП.

„Позицията ни за датата на изборите е една и съща и последователна. На 8 декември за пръв път излязохме с позиция, когато президентът обяви 28 март и тя е, че това е правомощие на президента. Ние сме готови за всяка дата в рамките на законоустановения двумесечен срок. Готвим се за тези избори отдавна. За нас и 28 март и друга са добри дати, стига те да са съобразени с епидемичната обстановка. Най-важното е да се запази здравето на българските граждани“, заяви Нинова.

Запитана за предложението на Изпълнителното бюро Георги Гергов да бъде изключен от БСП, Нинова обясни причините за това решение. „За да стигнем до него се произнесоха колективни органи на партията. Господин Гергов свика Областен съвет в разрез с устава, избра нов областен председател в разрез с устава. Това беше установено от Общопартийната контролна комисия, вследствие на което работна група с членове и от пловдивски социалисти, и от Изпълнителното бюро направи пълен преглед на организацията в Пловдив, срещна се с общински председатели и редови социалисти, констатираха доста нарушения на устава и ни направиха предложения с доклад. Изпълнителното бюро взе това решение, очакваме Националния съвет да го потвърди“.

Нинова бе категорична в ефира на БНР: „Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва”.

Лидерът на БСП поясни, че пловдивските социалистите са се произнесли: „Имаме техните становища в доклада на работната група, в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив.”

Корнелия Нинова отговори и на  въпроса дали с вътрешнопартийния избор в БСП е сложен край на вътрешното напрежение. „Мисля, че да. Ние направихме най-демократичния избор не просто за човек, а за линия на поведение на партията и за политики на партията. Чрез избирането ми редовите социалисти потвърдиха, че това, което правим като политика е тяхната воля и желание. Високата избирателна активност е показателна за това. Близо 80% от гласувалите потвърдиха тази линия на поведение. Редовите социалисти, които са силата на партията се произнесоха по този въпрос”.

Лидерът на българските социалисти бе категорична и по въпроса за бъдещото управление на държавата и участието на БСП в него: „Не само че можем да сме алтернатива, а и в последните години, особено в последната предлагаме реална алтернатива и под формата на закони, не само на думи. Основната разлика между БСП и тях, че с действие и законодателство показваме, че целта ни е смяна на модела на управление. Не просто да свалим ГЕРБ от власт и да управляваме по същия начин. Трябват кардинални промени в много сфери”.

Нинова изреди и част от политиките, които партията е изработила и извадила на вниманието на гражданите: „Ние от БСП предложихме нов модел в здравеопазването. Модел, който Ковид кризата доказа, че е добър и че трябва да се направи - болниците да не са търговски дружества. Да има регионализация в здравеопазването, така че всеки, където и да се намира да има достъп до лечение, т. нар. Златен час. Да се намали ДДС на лекарствата, да има държавна наредба за регулиране на заплащането на лекари, сестри и санитари, а не заплащането им да зависи от печалбата на болницата, която е търговско дружество и прави търговия със здравето на хората. Ето разликата - те постоянно увеличават парите в здравната система, но качеството на услугата, достъпът до здравеопазването не се подобрява. Другото е, кардинално да промениш системата, така че и пациенти, и лекари да са осигурени, системата да работи с грижата за хората.”

Предложенията на БСП в образованието Нинова също изложи по време на участието си в БНР: „Дигитализацията е бъдещето, но съдържанието на това, което учат децата уменията, които им се изграждат e най-важно. За последните три години нараства процентът на функционално неграмотните българчета – от 41 на 47%. Ние предлагаме един учебник за един клас за цялата страна и съдържанието в него да е отговорност на държавата. Тук идва нашето предложението за един учебник по един предмет в цялата страна и неговото съдържание да е ангажимент на държавата.”

Разчетите и промените в областта на данъчното облагане на БСП Корнелия Нинова също изброи: „По данъчната реформа, която предлагаме не само, че българите няма да плащат повече данъци, а  напротив. 755 946 семейства ще плащат по-нисък данък заради предложението ни за семейно подоходно облагане с необлагаем минимум от 500 лева месечно за всяко дете. Другите хора ще останат на равнището на тези данъци, на които са сега. 120 хиляди човека българи ще плащат по-висок данък. Милиони ще плащат същите данъци, 1 милион ще плащат по-нисък данък, а 120 хиляди души ще плащат по-висок. Корпоративният данък остава същият в нашето предложение. Предлагаме промяна в данъците за физическите лица, защото са изключително стряскащи данните за растящите неравенства. Дори и в Ковид кризата по данни на БНБ в България на месец се произвеждат по 26 нови милионери, а близо 2 милиона души са под прага на бедността. Сега с тази икономическа стагнация, с 380 000 нови безработни за 2020г. става положението става още по-тежко. Един от начините то да бъде решавано минава през данъчна реформа и въвеждане на прогресивно облагане на доходите на физическите лица.”

Относно позицията на БСП по казуса със Северна Македония, Корнелия Нинова заяви: „Пред господин Бучковски, с който се срещнахме по негово желание, заявихме категоричната си позиция спрямо Северна Македония. Ние подкрепяме договора за приятелство и добросъседство, подкрепяме желанието на РСМ за присъединяване към Европейския съюз и няма да се съгласим да е за сметка на българския национален интерес. Нашата позиция ще остане непроменена и в опозиция, и управление. Националният интерес на България трябва да бъде защитен“.

Свързани статии