Актуално

На фокус

Никой не ни попита искаме ли да плащаме цената за подлизурството.

Никой не ни попита искаме ли да плащаме цената за подлизурството.

21.05.2022

Ваня Григорова

2153


Още на 27 април писах тук (може да се види), че плащането по банкова сметка, посочена от Газпром, не е нарушение на каквито и да е европейски правила. Беше кристално ясно, че бойките заявки от европейски политически лидери как Европа може да се справи без руски газ, са напълно кухи и не трябва да им се вярва.

Въпреки това представителите на Продължаваме промяната, Демократична България и техните креатури от неправителствения сектор, американизирани професори и извадени от нафталина лица от първите години на прехода не спряха да манипулират обществото. В техния хор се включи дори президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като подкрепи българските управляващи с твърдението, че това е руски шантаж, на който не бива да се поддаваме. Сега точно нейната страна, най-голямата икономика в Европа ще плаща именно по този начин.

В началото на май присъствах на протеста пред Народното събрание срещу изпращането на оръжия в Украйна. Организаторите ме поканиха да говоря. И тогава казах, че темата с оръжието е важна, но много по-важен (и за съжаление, неглижиран) е въпросът с доставката на горива. За разлика от оръжията, обсъждане в Народното събрание за позицията ни като държава за доставката на горива не се състоя. Няма знаци въпросът да е обсъждан и в Министерския съвет.

Това решение ще ни струва много скъпо. От никаква зависимост не сме се отказали, тъй като продължаваме да ползваме руски газ. Газохранилищата по принцип се пълнят през лятото, за да има какво да ползваме през зимата. Няма да ги напълним. Плащаме компенсации на бизнеса в размер на милиарди левове, вместо тези средства да се използват за здравеопазване, образование, повишаване на заплатите в различни сектори. В същото време се очертава тежка продоволствена криза, за която вече говорят ООН и министърът на финансите на САЩ.

По всичко изглежда, че зимата ще бъде тежка. Никой не ни попита, пък и повечето от нас нехаеха, искаме или не искаме да плащаме цената за подлизурството. Да платим цената за представяния ни като "евроатлатнически" избор. Най-големите евроатлантици се защитиха, ние мълчахме.

ПП В партийно-политически план това не бива да се възприема като насока за избор "променящи" или предходните управляващи от ГЕРБ. По същество ГЕРБ никога не са заявявали различна от провежданата и сега политика. Пререканията им са чисто партийни, не по същество. С две думи - те подкрепят решението за отказ от плащане на руски газ по сметка на Газпром.

Свързани статии