Актуално

На фокус

Николай Нанков: Да се удължи с още 2 години срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите

Николай Нанков: Да се удължи с още 2 години срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите

15.03.2021

Втори Фронт

6318


"В ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд". Това казва в свой пост във Фейсбук зам.-министърът на регионалното развите Николай Нанков по темата, която предизвика обществени настроения.

Ето целия пост  на Николай Нанков:

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите.

Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд.

Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр.

Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради.

Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок.

  Източник: Гласове

Свързани статии