Актуално

На фокус

Никола Саркози бе осъден на 3 г. затвор

Никола Саркози бе осъден на 3 г. затвор

01.03.2021

Втори Фронт

1825


Парижкият съд призна бившия френски президент за виновен в корупция и търговия с влияние. Никола Саркози беше осъден на три години затвор - две условно и една ефективно.

В понеделник парижки съд призна бившия френски президент Никола Саркози за виновен в корупция и търговия с влияние. Това съобщи телевизионният канал BFM, цитиран от ТАСС.


Бившият президент беше осъден на три години затвор - две условно и една ефективно. Други двама обвиняеми, бившият адвокат на Саркози Тиери Ерзог и бившият съдия на Конституционния съд Гилберт Азибер, които бяха замесени в същото дело "подслушване", бяха признати за виновни за разкриване на професионални тайни и осъдени на подобни условия.

По време на процеса Саркози категорично отрече вина. Адвокатите му настояваха да бъдат оттеглени всички обвинения към него с аргумента, че подслушването е извършено незаконно и представлява нарушение на тайната на разследването, тъй като става въпрос за разговори между адвоката и клиента. В същото време те се позоваха на решението на Съвета на Европа, забраняващо такова прихващане на адвокатските разговори. В понеделник съд отхвърли иска.

Източник: Glasove

Свързани статии