Актуално

На фокус

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

10.06.2021

Втори фронт

6531


Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на срещата си със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Двамата са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Кьовеши е казала, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според нея решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието.

Кьовеши настоява всички европейски делегирани прокурори да заработят своевременно - затова тя е подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов е отбелязал "високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на Eвропейската прокуратура". Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

   Източник: offnews

Свързани статии