Актуално

На фокус

Нидерландски журналисти и правозащитна организация заведоха дело срещу забраната за излъчване на руските телевизии "Ар Ти" и "Спутник" в ЕС

Нидерландски журналисти и правозащитна организация заведоха дело срещу забраната за излъчване на руските телевизии

26.05.2022

Втори Фронт

2861


Основният профсъюз на нидерландските журналисти днес заведе дело срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС, в което се твърди, че това нарушава правата на европейските граждани на свобода на информацията, предаде Ройтерс.

ЕС забрани разпространяването на "Ръша тудей" и "Спутник" в Европа на 2 март като част от санкциите срещу Москва с мотива, че те произвеждат пропаганда, която се използва за оправдание и подкрепа на инвазията в Украйна. 

В подадения в Съда на ЕС иск не се одобрява произвежданото от руските организации съдържание и не се твърди, че то трябва да се излъчва от европейски оператори, но според него забраната е прекалено широкообхватна и позволяването на политици в кратки срокове да прилагат политики за цензура е погрешно по принцип.

"Ако говорите за санкции, тогава идеята е да бъде наказана Русия", каза Томас Брюнинг от Нидерландската журналистическа асоциация (НЖА). "Но всъщност наказвате хората в Европа, като не ги третирате като възрастни и не им позволявате да имат достъп до информация", добави той. По негови думи, ако забраната не бъде оспорена в съда, това би могло да доведе до забрана на други политизирани новинарски издания. "Всички ние смятаме, че дезинформацията е сериозен проблем на нашето време. Цензурата е лесен отговор, но не е правилният отговор", каза Брюнинг.

Заведеното от НЖА дело е подкрепено и от няколко нидерландски доставчици на интернет и организацията за защита на онлайн свободите "Битс ъв фрийдъм", която е известна със своите кампании за неутралитет на мрежата. В решението за забрана на ЕС се посочва, че "Ар Ти" и "Спутник" биха могли да дестабилизират Европа, но това е "изключително неясно", каза експертът от "Битс ъв фрийдъм" Рехо Зенгер в посветена на делото своя публикация в блог. "Не е ясно какво точно трябва да бъде блокирано, кой трябва да извършва работата по блокирането или колко дълго трябва да продължи това. Ако подобно решение наистина е необходимо, тогава мотивите за него трябва да бъдат много по-добре обяснени и проверени от независим съдия", добави той.

Източник: БТА

Свързани статии