Актуално

На фокус

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

Нидерландия смята да блокира приемането на България в Шенген

02.12.2022

Втори Фронт

337


Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Нидерландското правителство реши на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, посочва медията.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра коментира след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България.

Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември.

Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение, отбелязва медията.

Според премиерът Марк Рюте решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген „не е политическо, а се основава на факти.“

Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса.

Източник: darik.bg

Свързани статии