Актуално

На фокус

Нидерландия отменя възрастовата граница за смяна на пола

Нидерландия отменя възрастовата граница за смяна на пола

07.05.2021

Втори фронт

989


оландските власти предприемат допълнителни стъпки по облекчаване на процедурата за смяна на пола като включват вече и отпадане на възрастовата граница за деца до 16 години, става ясно от съобщение на уебсайта на правителството, цитирано от международните осведомителни агенции. За опростяването на процедурата ще бъде премахнато и изискването за експертно становище от лекари и психолози

„Условията бяха облекчени още през 2014 г. с приемането на закона за транссексуалните хора, а сега, след оценката на закона, процедурата се опрощава още повече с внесените тази седмица за обсъждане в Долната камара на парламента законодателни изменения, които, наред с дрлуги неща, ще премахнат досегашното изискване за експертно становище и възрастовата граница", пише още в него.

Позовавайки се на доставчици на здравни услуги, властите посочват, че лекар или психолог не могат да установят доколко човек е убеден в своята принадлежност към  противоположния пол. В същото време няколко холандски неправителствени организации за многообразие на половете, определят участието на лекарите във вземането на решение за смяна на пола като нарушение на правото на самоопределение.

Правителството добавя, че според сравнителни международни проучвания многократните промени в регистрацията на пола са рядкост и цитира данни, че от процедурата за промяна на пола през 2016, 2017 и 2018 г. са се възползвали съответно 460, 530 и 640 души .

Оттук нататък процедурата ще бъде разделена на два етапа: писмено заявление до съд за желанието за промяна на пола и потвърждение на това намерение след четири до дванадесет седмици.

   Източник: manager

Свързани статии