Актуално

На фокус

Неочаквано: Ватикана разрешава използването на ваксини COVID-19, направени с абортирана фетална тъкан

Неочаквано: Ватикана разрешава използването на ваксини COVID-19, направени с абортирана фетална тъкан

23.12.2020

Втори Фронт

2819


ВАТИКАНА (Ройтерс) -   в понеделник Ватикана съобщи на римокатолиците, че е морално приемливо да се използват ваксини COVID-19, дори ако производството им използва клетъчни линии, извлечени от тъкани на абортирани плодове.

В официален документ се казва още, че използването на такива ваксини е разрешено, докато няма други алтернативи.

Според Конференцията на католическите епископи на САЩ (USCCB), която се обърна  към американските католици миналата седмица -  - както ваксините Pfizer Inc, така и Moderna Inc имат известна връзка с клетъчните линии, произхождащи от тъкани от аборти.

Ватиканската нота обяснява, че предоставянето на морална легитимност е свързано с общия принцип за „различна степен на отговорност за сътрудничество в злото“.

Това означава, че тъй като пандемията е толкова сериозна опасност, такива ваксини „могат да се използват със съвест и с известни познания и това не представлява официално сътрудничество с аборта, от който произлизат клетките, използвани в производството на ваксините,“ поясняват още от Ватикана в своя документ.

При липсата на безопасни ваксини, направени от други източници, „морално приемливо е да се използват ваксини Covid-19, които са направени на базата на клетъчни линии от абортирани плодове в техния изследователски и производствен процес“.

Американските епископи заявиха, че ваксините са използвали клетъчни линии, извлечени от тъкан, получена от два аборта, извършени през 60-те и 70-те години на миналия век и които са били възпроизвеждани много пъти оттогава.

Ватиканската нота казва, че употребата на такива ваксини „сама по себе си не представлява легитимация, дори косвена, на практикуването на абортите“.

Ватикана призова фармацевтичната индустрия да разработи напълно етични ваксини, а правителствата и международните организации да ги направят достъпни за по-бедните нации.

Ватиканската нота допшълва още, че макар използването на ваксини да е доброволно, „общото благо може да препоръча ваксинация, особено за защита на най-слабите и най-изложени“.

По информация на Reuters.

Свързани статии