Актуално

На фокус

Неочаквана виелица в Испания: четирима мъртви, блокаж на държавата

Неочаквана виелица в Испания: четирима мъртви, блокаж на държавата

10.01.2021

Втори Фронт

396


Виелица заля големи части от Испания с необичайно количество сняг в събота, доведе до четири жертви и остави хиляди в капан - в колите си или на гари и летища. Всички услуги бяха преустановени.

Националната метеорологична агенция съобщи, че към 7 часа сутринта снеговалежът в Мадрид е достигнал ниво, невиждано за половин век. Според метеорологичната агенция AEMET в испанската столица са паднали над 20 инча сняг.

Телата на мъж и жена бяха открити от спешната служба на регион Андалусия, след като колата им беше намерена близо до град Фуенхирола. Министерството на вътрешните работи заяви, че 54-годишен мъж също е намерен мъртъв в Мадрид под голяма купчина сняг. Бездомник е починал от хипотермия в северния град Сарагоса, съобщи местното полицейско управление.

В Мадрид властите активираха червен код за първи път, откакто системата е въведен преди четири десетилетия, и призоваха военните да спасяват хора от превозни средства, запушени из малките пътища, както и да проверяват всичко до главните пътни артерии на града.
До събота вечер испанските служби за сигурност спасиха всички хора, които бяха заклещени в превозни средства - над 1500, съобщи вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка.

AEMET предупреди, че в някои региони предстои повече от 24 часа непрекъснат снеговалеж поради странната комбинация от студена въздушна маса, застояла над Иберийския полуостров и пристигането на по-топлата буря Филомена от юг.
Очаква се бурята да бъде последвана от силен спад на температурите през следващите дни, съобщи агенцията.

Министърът на транспорта Хосе Луис Абалос предупреди, че „снегът ще се превърне в лед и ще влезем в ситуация, може би по-опасна от тази, която имаме в момента“.

Той добави, че приоритетът е да се помогне на нуждаещите се, но също така да се осигури веригата за доставка на храни и други основни стоки.

"Бурята надмина най-песимистичните прогнози, които сме имали", добави Абалос.

Международното летище Адолфо Суарес Мадрид-Барахас, главният портал за влизане и излизане в Испания, ще остане затворено поне до неделя, каза Абалос.

Всички влакове до и извън Мадрид бяха спрени, съобщи железопътният оператор Ренфе.

Бурята е причинила сериозни смущения или е затворила над 650 пътища, според транзитните власти на Испания, които призоваха хората да останат на закрито и да избягват всички несъществени пътувания.

Повече от 100 пътища все още бяха непроходими почти 24 часа след като бурята започна в централната част на страната.

Испанското правителство планира да предприеме допълнителни стъпки, за да гарантира, че ежеседмичните доставки на коронавирусната ваксина BioNTech-Pfizer в понеделник могат да бъдат разпространявани до регионалните здравни власти чрез конвои от полиция, съобщи вътрешният министър.

Регионите Кастилия Ла Манча и Мадрид, в които живеят общо 8,6 милиона души, обявиха, че училищата ще бъдат затворени поне в понеделник и вторник.

Свързани статии