Актуално

На фокус

Най-старото дърво в света може би е на над 5000 години

Най-старото дърво в света може би е на над 5000 години

29.05.2022

Втори Фронт

35


Иглолистно дърво в Чили от вида патагонски кипарис, известно като Great Grandfather е най-старото живо дърво в света, смятат чилийски учени. Мнението им споделя и д-р Джонатан Баричевич от Лабораторията за климатични и екологични науки в Париж, който смята, че въпросният кипарис, наричан още Alerce Milenario, може да е на възраст до 5484 години, пише The Guardian. 

Д-р Баричевич е започнал собствено проучване преди две години, когато взел проба от ствола на дърво, широк около 4 метра в диаметър. За по-прецизна оценка на възрастта на дървото ученият ползва компютърни модели, с чиято помощ да отчете въздействието на факторите на околната среда и произволните вариации. 

Тъй като ученият все още не е извършил пълно преброяване на дървесните пръстени, резултатите от изследването му не са публикувани официално. Ако предположенията му се потвърдят, кипарисът ще изпревари по възраст смятаният до момента за най-старо дърво в света - 4853-годишния бор Метузаил в Калифорния, САЩ.

Патагонският кипарис расте в Чили и Аржентина и принадлежи към същото семейство като гигантските секвои. Този дървесен вид расте много бавно и може да достигне височина до 45 метра.

Източник: manager.bg

Свързани статии