Актуално

На фокус

Най-много заявления за гласуване са подадени в Турция

Най-много заявления за гласуване са подадени в Турция

16.06.2021

Втори фронт

504


Интересът към изборите през юли от българите в чужбина, съдейки по броя на подадените заявления, изглежда е намалял. Българите зад граница са подали 71 161 заявления за разкриване на секции в чужбина за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, което е с близо 17 хил. по-малко в сравнение с изборите на 4 април. Тогава броят на подадените заявления беше почти 88 хиляди. Сега най-много са в Турция - 24 640 , Великобритания - 13 719 , и Германия - 10 394 , показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Възможно обяснение за по-слабата активност при подаването на заявления за отваряне на избирателни секции зад граница е поправката в Изборния кодекс, която позволи автоматичното разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души. ЦИК вече разкри автоматично 568 секции, но от изборната комисия предупредиха, че тази бройка може да се промени, ако няма желаещи за членове на секционна избирателна комисия или помещение. Този път за разкриване на една секция извън дипломатическо представителство бяха необходими само 40 заявления, а не 60, както беше досега.

Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е заявил предварително къде иска да гласува, може да пусне бюлетина във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде. По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов обаче предварителното подаване на заявления опростява организацията на вота в изборния ден, защото се спестява време от попълването на декларации преди самото гласуване.

След отпадането на ограничението от 35 секции в държави извън Европейския съюз, българите зад граница ще могат да упражнят правото си на вот в рекорден брой секции. Преди седмица Министерството на външните работи обяви, че броят на местата за гласуване на изборите на 11 юли ще надхвърли 800. По предварително данни най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания (133). В Турция се очаква секциите да са около 110.

На парламентарните избори на 4 април секциите зад граница бяха 464, а броят на гласувалите достигна 180 000 души. През 2017 г. са 371, а гласувалите - 117 668 души.

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии