Актуално

На фокус

Най-известните гръцки острови се върнаха в червената зона

Най-известните гръцки острови се върнаха в червената зона

30.07.2021

Втори фронт

755


Южните гръцки острови влязоха в червената зона на картата на COVID-19 на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Това се случи след нарастване на инфекциите, което означава, че всички пътувания до и от региона не са препоръчителни. България също разделя страните на зелена, оранжева и червена зона според разпространението на коронавируса, но не прави разграничения по райони, т.е. за момента ограничения за пристигащи от Гърция няма.

Групата от 13 острова включва най-популярните дестинации в Гърция за чуждестранни туристи - Миконос, Санторини и Родос, които  милиони хора посещават всяко лято.

Гърция разчиташе тази година да привлече посетители, надявайки се, че възстановяването на международните пътувания ще оживи жизненоважната туристическа индустрия след най-лошата година от десетилетия насам. Въпреки силния юни по отношение на пристигащите, несигурността остава и не е ясно как ще се развие сезонът.

„Очакваме да видим как ще реагират [туристическите] пазари“, каза Манолис Маркопулос, президент на сдружението на хотелиерите в Родос, където над 90% от туристите са от чужбина.

Тъмночервените зони на картата на ECDC помагат да се разграничат зоните с много висока заболеваемост и също така помага на държавите-членки на ЕС да спазват правилата, изискващи тестване при заминаване и карантина при завръщане.

ВАКСИНИРАНЕ

Израел започва да прилага трета доза от ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 при хора над 60-годишна възраст. Условието е имунизацията с първите две дози да е била извършена до март тази година, съобщи Нова тв.

Президентът Исак Херцог, който навършва 61 години през септември, ще бъде първият, получил трета доза в петък.

2000 души с отслабена имунна система вече са били имунизирани с трета доза и не са имали тежки странични ефекти.

Страната е взела това решение заради увеличаващия се брой случаи и опасенията около силно заразния Делта вариант.

САЩ: 100 долара за всеки американски гражданин, който реши да си постави ваксина, предложи президентът Джо Байдън в изявление, посветено на ваксинационната кампания в страната. Той обяви и нови изисквания за работещите в различни сектори - предвижда се въвеждане на задължителна имунизация за работещите в правителствения сектор, съобщи БНТ.

Държавните служители в Чехия, които са се ваксинирали, ще получат два дни допълнителен отпуск, реши правителството днес, предаде БГНЕС. Чехия, чието население е 10,7 млн. души, съобщи, че до 29 юли са поставени 10,19 млн. дози ваксина, а 4,74 млн. жители са напълно ваксинирани. "Целта е да имаме максимална ваксинация, за се защитим от внасяне на инфекция то чужбина", заяви премиерът Андрей Бабиш, според когото ваксинирането е основната задача в страната.

Свързани статии