Актуално

На фокус

Най-голямата джамия в Германия ще призовава за петъчна молитва по високоговорители

Най-голямата джамия в Германия ще призовава за петъчна молитва по високоговорители

13.10.2021

Втори фронт

1655


Най-голямата джамия в Германия ще получи разрешение да отправя призива си за молитва в петък следобед по високоговорители. Това стана след споразумение между общинските власти в Кьолн и мюсюлманската общност за облекчаване на ограниченията, съобщиха общинските власти, цитирани от "Ройтерс".

Най-голямата джамия в Германия ще призовава за петъчна молитва по високоговорители

Джамията в Кьолн

В петъците всички 35 джамии в Кьолн ще могат да отправят до петминутен призив за молитва между 12:00 и 15:00 ч., като това ще стане в рамките на двегодишен пилотен проект. Една от тези джамии ще бъде и
централната джамия в Кьолн, която беше отворена през 2018 г., след като стана фокус на антимюсюлмански настроения от страна на крайнодесните партии, особено в контекста на бежанския наплив от 2015-2016 г. "Разрешаването на призива на мюезина за мен е знак за уважение", написа в туитър кметът на Кьолн Хенриете Рекер.

Призивът за молитва ще се присъедини към камбаните на Кьолнската катедрала - най-голямата готическа църква в Северна Европа - като звук, който пристигащите на централната жп гара в града ще чуват, заяви тя.
"Това показва, че в Кьолн многообразието се цени и е живо."

По време на споровете около строежа на голямата джамия привържениците му изтъкваха уверенията към обществеността, че тя няма да отправя редовно по високоговорители призива си за молитва или азан, който в мюсюлманските страни се чува по пет пъти на ден. Общинските власти заявиха, че джамиите, които искат да отправят призива в петък следобед, ще трябва да сe съобразят с ограниченията за силата на звука на говорителите си и да уведомяват съседите си предварително.

В Германия живеят около 4.5 млн. мюсюлмани, най-голямата религиозна малцинствена група. 

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания