Актуално

На фокус

Най-добрите анализатори са извън медиите. Там те са свободи.

Най-добрите анализатори са извън медиите. Там те са свободи.

05.02.2021

Светла Бъчварова

786


Забелязали ли сте, че най-добрите пишещи, най-точните коментатори, най-способните наблюдатели и анализатори с малки изключения са извън медиите, каквото и да се съдържа днес под това понятие. Те са в блоговете, видеоканалите, в собствените сайтове, на страниците или профилите си в социалните мрежи.
Там те са свободни.
Никой не им диктува какво и как да пишат и за какво да мълчат. Никой не ги притиска за нищо, не им спуска опорни точки. Никой не минава с червения молив над текстовете им. Не изопачава заглавията им, не изкривява тезите им. Не насилва редовете им. Не слага в устата им думи, които никога не са казвали. 
Те не зависят от конюнктурата на изданията, от личните игри на издателите и от флиртовете им с политици и партии, от жалките левове, пускани от бизнесмени и рекламодатели. Те разчитат на себе си - за добро и зло.
Те имат лица. Талантливите сред тях, мислещите сред тях, умните сред тях много скоро започват да привличат търсещите истинска журналистика и публицистика.
Ние ги четем и казваме: "Евала, добре си го написал", "Браво. Най-сетне се намери някой да го каже". Или: "Чете ли последното на Иван (Петкан, Драган)? Как му идват в главата тия неща? Страшен е".
Те са такива, защото са свободни. 
Много пъти съм мислила за свободата и творчеството. Но днес се намеси споменът ми за Стойко Тонев, който си отиде неотдавна. Той мина дългия път до свободата. А тя отприщи таланта му на пишещ, мислещ, критичен и отговорен.

Свързани статии