Актуално

На фокус

Научен пробив: Женските змии изпитват оргазъм по време на секс

Научен пробив: Женските змии изпитват оргазъм по време на секс

14.12.2022

Втори Фронт

905


Учени откриха, че змиите имат клитори, разбивайки дългогодишното мнение, че този вид женски влечуги нямат полов орган, съобщава Би Би Си.

Изследването е извършено от международен екип учени, ръководен от университета в Аделаида, Австралия. Това е първото по рода си проучване, в което анатомично е описано как изглеждат женските змийски клитори. 

Пенисите при мъжките змии (хемипенисите) са изследвани преди десетилетия. За тях се знае, че са раздвоени и се намират при опашката.

„Женските гениталии бяха табу, учените не можеха да ги открият и хората приемаха погрешно твърдението, че змиите са интерсексуални“, каза Меган Фолуел, докторант и водещ изследовател.

Проучването е публикувано в научното издание Proceedings of the Royal Society B Journal тази седмица. В изследването се посочва, че клиторът на женската змия се намира в опашката.

Змиите имат два отделни клитора (хемиклитори), те са разделени от тъкан и скрити от долната част на опашката. Двустенният орган е съставен от нерви, колаген и червени кръвни клетки, съответстващи на еректилната тъкан, уточниха учените. 

Фоуел заяви, че е започнала изследването си за женските гениталии на змиите, защото научната литература е била много оскъдна относно размножаването на този вид влечуги.

Проучването е направено при 10 вида змии, сред които килимен питон, пясъчна усойница и пепелянка. Хемиклиторите са били различни по размер.

С откритието си учените развенчали и това дали женските змии изпитват удоволствие по време на чифтосване. Досега изследователите вярваха, че сексът при змиите е бил по принуда. Мнението за това идва, след като е забелязано, че мъжките змии са доста по-агресивни по време на чифтосване, а женската е доста по-спокойна.

Източник: бТВ

Свързани статии